Gagyi kamera?

Használhatatlan kamera, de legalább nem drága?

Gondoltam ideje lenne letesztelni a TEMU nevű alkalmazást, legalábbis ami az érzékenyebb részét érinti. Természetesen tisztában van vele az ember, hogy amikor kínait vesz, akkor alacsony áron kap valami olyasmit, ami nem túl jól használható, így az elvárásai sem nagyok. Ebben az érzékenyebb rész számomra a különböző kamerák ügye, mivel normális kamerát még nem sikerült interneten vásárolni.

Előre leírom, hogy ezúttal sem sikerült, sőt, kifejezetten nem is ajánlom senkinek! Szerintem ez az a kategória, amire nyugodt szívvel ki lehetne mondani, hogy minden ízében átverés. Kap ugyan valamit az ember, de kérdéses, hogy tudja-e arra használni, amire vette. A végén kitérek arra is, hogy a valóságban mire lehetne használni. 

Az ígéret

Igazság szerint a kamera a "Baba-mama" kategóriában van elhelyezve, azon belül pedig a "Biztonság" alkategóriában. Ez azt jelenti, hogy egy bébiőr, tehát a szülő képet és hangot kap a gyerekről, mondjuk amikor a konyhában van vagy a lakás más részén tartózkodik. Ennek megfelelően a köszöntő kép azt sugallja, hogy a kamerának van egy talpa, amit rögzítés után 360 fokban forgathatok és 120 fokos szögtartományon belül dönthetek. Vagyis rögzítem a kamerát, majd beállítom, hogy azt mutassa, amit látni szeretnék, például a kiságyat.

vcam08.jpg

A kép üzenete szerint 120 fokban dönthető és 360 fokban forgatható
(a kép a TEMU-ról származik)

A szöveges leírás azonban kicsit más. Ott már intelligens, biztonsági, mobil, távkamera amit bárhonnan és bármikor meg lehet nézni, ráadásul távolról vezérelhető.

Őszintén szólva ez a leírás már nem csupán babaőrként mutatja be a terméket, hanem egy normális biztonsági kamerának, amivel távolról figyelhetjük mondjuk a konyhánkat. Aki nyugtalan, hogy égve hagyta a gázt vagy nem zárta el a vizet, az például rá tud nézni. Vagy családi háznál rá tud nézni az otthon hagyott állatokra, vagy bentről meg tudod nézni mi van a csirkékkel és így tovább.

vcam07.jpg

A szöveges leírás szerint ez egy jó képet adó távkamera
(a kép a TEMU-ról származik)

Ezekért a dolgokért a cég eredetileg egy 10-14 ezer forintos sávban árazza a terméket, ami "véletlenül" éppen brutálisan le van értékelve a 3-4 dolláros sávba. Én olyan 1800 forintot fizettem érte, de elég sokat használok biztonsági kamerát ahhoz, hogy nagyjából értsem mit kapok.

Máshol kapok ennyiért egy kamerát, ami folyamatosan veszi a képet és a hangot, persze nem HD minőségben és kevés beállítási lehetőséggel. Éppen arra jó, hogy lássam mi történt addig, amíg nem voltam ott, de ennyiért távvezérlés vagy távoli megtekintés nincs benne. Persze reménykedtem abban, hogy hátha ebben az esetben igazat írnak.

Szembesülve a valósággal

Olyan 10 nap alatt érkezett meg a csomag. Az oldalon írtakkal szemben nem a Posta, hanem egy futárcég hozta ki. Alapvetően ezzel nem volt bajom, mert nálunk a a futárcégek és a Posta is normálisan működnek. A 10 nap még egész gyorsnak számít, mert van olyan romániai meg szlovákiai cég, amelyik ennyi idő alatt fel sem dolgozza a rendelést, nem egy magyar pedig 14 napon belül el sem jut egy visszaigazolásig sem.

vcam02.jpg

A csomagolás szerint mobilról használható

A csomagolása megerősítette, hogy mobilról használható. Nálam ezzel már a valóságban nyert volna, mert amikor távol vagyok, nagy eséllyel van nálam mobil. Így többet jelent nekem, mintha asztali gépen meg tudom nézni a képét.

Az persze rossz érzés, hogy nincs márkajelzés, de a hátuljára apró betűkkel írt fehér papír volt ráragasztva, miszerint ez egy A9-es kamera. Akinek van vele élménye, egy bébiőr kameráról van szó, ahogyan a kategorizálás is jelezte. Nem egyféle van belőle, de ezek alapvetően ha jól működnek sem érnek többet 2000 forintnál.

vcam03.jpg

Kamera, tartó, töltő - ezek vannak a dobozban

A dobozban van hozzá egy tartó, egy töltő és egy kamera. Adnak ugyan egy angol nyelvű, aprócska betűkkel írt használatit, ami számomra mindig kérdőjeles. Szerintem minimum 12-es mérettel lenne fair megírni, de a 14-est tartanám optimálisnak a sok idős ember miatt.

A másik gondom a nyelv. Ők csak angolt küldenek ki. Mivel tudok angolul, nekem nem gond, de szerintem nem mindenki tud. Sőt, tudtommal Magyarországon a magyar nyelvű használati kötelező. A TEMU borítékján a feladó helyén egy kőbányai cég áll, tehát rá is vonatkoznak a jogszabályok (legalábbis mi, közemberek, ezt hisszük). 

A honlapjukon van amúgy kb. 12-15 nyelven még lefordított használati utasítás, de a magyar nincs közte. Olyan 3-4 általam még ismert nyelven megtaláltam, elég jó fordítások, így végképp nem értem a magyar nyelvű kezelési útmutató elhanyagolását. Persze a valós okot tudom, a kínai cégekre nem vonatkoznak a szabályok, de szerintem ez elég udvariatlan eljárás. 
vcam04.jpg

Egy mágneses talp tartja a kamerát

Maga a talp sötét oldala mágneses, ami megtartja a kamerát egy "fejre állított" helyzetben is, ami jó. Talán az egyetlen pozitívuma a terméknek. A képek rögzítéshez egy kártyát kell beletenni, ami szerintem biztonsági kameránál gagyi. Hiszen a betörő nevetve viszi el a kamerát és a kártyát is, vagy csak szimplán kiveszi belőle a kártyát. A felhős megoldásért fizetni kell, de ennek előfeltétele lenne a működő eszköz, így ezzel a részével nem foglalkoztam.

vcam06.jpg

 A talp egy bizonyos szögben nem tart, ráadásul nem is forgatható

Ahogyan a képen is látható, a talpat elhúzza a kamera, így a talp csak rögzített formában tudja a 120 fokos mozgathatóságot "megcsinálni". Nehezen mozog, de azért megmozdul. A 360 fokos forgatás azonban mese, legalábbis a talp esetén nincs szó ilyenről. A mágnes tartotta kamera persze forgatható 360 fokban, de a talp ilyenre nem képes - és van helyzet amikor erre lenne szükség.
vcam01.jpg

Mobilra nem telepíthető!

A telepítés úgy megy, hogy egy QR-kódot be kell olvasni az eszközünkkel, arról megnyílik a letöltési hely. Az első gond itt van: PC, laptop és mobiltelefon kilőve. Számítógép még emulátorral sem tudja kezelni, mobilon pedig el sem indul a telepítés. Egyetlen eszközön működik: tableten.

Nem tudom mennyire elterjedt dolog a tablet, de nekünk nincs. A leírásban nem is utaltak erre, ez már kis utánjárással derült ki. Persze nem volt megoldhatatlan kölcsönkérni néhányat. Simán települt, aztán kezdődtek a bajok!

A kamera nem található meg hálózaton keresztül, vagyis akármit csinálok (ha követem a használatit, ha nem) - a tabletek egyike sem találta meg. A kudarc után viszont alulról, a reklám mögül, feljön egy ablak, ami felkínálja a direkt csatlakozást. Az átvezet a készülék wi-fi beállításaihoz, ahol rá kell csatlakozni a készülék nevével jelzett hálózatra (és onnan kezdve nincs az eszközön internet!). Utána a programba visszalépve, a videó helyén megjelenik, hogy a kamera online.

A kamera ad hangot, egy közepes minőségű, de nem annyira rossz képet (a teszt során levettem a védőfóliát!). A képalkotás módjában van valami választhatóság, az egyik szerintem sötétben is jó képet csinál. Elvileg lehet fotót készíteni, de egyik eszközzel sem sikerült. A felvétel viszont igen - amennyiben van memóriakártya a kamerában. AVI fáljokat készít, amivel alapvetően nincs baj.

vcam05.jpg

 Mire jó?

Miért intelligens? Nem tudom a választ. Azt sem értem, hogy mit lehet távolról vezérelni, hiszen eleve nem alkalmas rá, ha a pár méteres közelében kell lennem! Ez tényleg egy direkt módon csatlakozó bébiőr - ami 500 forintért nem is rossz, ha nem csupán tabletről működne.

Tablet nélkül azonban használhatatlan. Maximum arra jó, hogy leteszem, benne van a kártya, aztán visszamegyek, kiveszem a kártyát és utólag megnézem. Persze ez sem igaz, hiszen nem tudom elindítani a felvételt tablet nélkül! És ez teszi szerintem abszolút használhatatlanná, amire csak apró ráadás a wi-fi-re csatlakoztatás képtelensége.

vcam09.jpg

 A főbb ígéretekből egy sem teljesült

Ez az eszköz annyira messze van az ígértektől, hogy nettó átverésnek gondolom. Most abba nem szeretnék nagyon belemenni, hogy hova továbbítja a képeket, de vannak az interneten normális szakvélemények arról, hogy feltűnően sokat kommunikál egy kínai szerverrel. Nem állítom, hogy minden képe megy Kínába, de ezt a kínai szerveres megoldást nem értem.

Ha lehetne távolról nézni, sok lehetőség lenne benne, amiket említettem is. Így viszont csak akkor tudod bébiőrnek vagy állatok őrének használni, ha pár méterrel arrébb vagy egy olyan tablettel, ami kiszolgálja a kamerát.

Ja igen, a kamera. Fel kell tölteni és olyan 1,5 órán keresztül lehet üzemképes. Többször teszteltem meddig bírja, volt amikor a 60 perc sem ment. Újratölthető elem nincs benne, de egy folyamatos áramellátással azért működne.

Összeállt mire jó? Egyutas hangtovábbítás (tehát én hallok mindent, de én nem tudok beszélni ezen keresztül), közeli tabletes vezérlés, rövid üzemidővel. Ez egy "kémkamera". Vagyis én vagyok az ura a helyszínnek, elhelyezem a kamerát a megfigyelt tudta nélkül, majd a tabletről a megfelelő pillanatban indítom a felvételt, melynek eredményeként hangot és képet rögzítek, a másik fél tudta nélkül. Egy 10 mm átmérőjű, sötét folt van csak szabadon ehhez a kamerából, a többi rész takarható.

Ez egy rejtett felvételeket rögzítő személynek elkészített kamera, akinek amúgy van ilyen célra egy tablet a keze ügyében. Éppen ezért vitatom a 14+ életkori besorolást, hiszen általában egy 15-18 éves nem szokott olyan helyzetbe kerülni, amikor erre szüksége lehet (amikor meg igen, akkor az egy 14 év alattinak is jól jöhet, tehát a 14+ besorolás ismét érthetetlen a számomra).

Mint ilyen eszköz, szerintem alapvetően olcsó, megéri az árát, csak nem ebben a kategóriában kellene árusítani. A kategóriájában azonban a csak tabletes működés miatt bébiőrnek sem tisztességes így hirdetni. Ki kellene írni, hogy "csak olyan tablettel használható, mely képes wi-fi-re csatlakozni, de a működés idején nem fog internetre csatlakozni". Ebben a formában hirdetve - a véleményem szerint - ez nem más, mint egy totális átverés.

Címkék: kamera 2024 temu