Kültéri melegház

A hivatalos név: nagyméretű hordozható kültéri melegház bejárattal, de gyanítom, hogy ez sokféle néven van forgalomban.

Annak idején (2022. február) még 33 ezer forintért vettem, az utolsó ismert ára valamivel 52 ezer forint volt. VidaXL termék, amelyet a webáruház már nem forgalmaz, ha jól sejtem, akkor teljesen kifogytak belőle. Nagyon hasonlójuk van, de nem tudom mennyiben tér el a most bemutatott terméktől.

Egyébként számos webáruháznál még most is rendelhető. Néhányról tudom, hogy a vidaXL-től szerzi be a megrendelés beérkezésekor, vagyis eleve reménytelen dolog tőlük rendelni. Pár helyen azonban saját készleten tartanak, tehát a kínálat néhol valós, tényleg megérkezik a termék. Ha nem akarsz pórul járni és ilyet szeretnél venni, akkor ellenőrizd le, hogy saját készletet kínálnak vagy ők is a vidaXL-től rendelik.

Mi az ígéret?

Elsősorban: hordozható, mivel 4 pár lába van és arrébb lehet vinni. Ez mondjuk előnyös lehet annak, aki valamiért ide-oda akarja áthelyezni. Nálam ez nem volt szempont, mivel fix helyre szerettem volna telepíteni.

Az ismertető szövegben utalás van arra, hogy véd a hideg időtől. Idézem a bemutató szövegét: "nagyszerűen el lehet vetni benne a magokat, a növényeket is megvédi a hideg időtől". Nos, egy fóliás és melegházas termesztésben járatos ember tudja azt, hogy önmagában a fólia a hidegtől nem véd. Amikor süt a nap, akkor képes csapdába ejteni a meleget, de éjszaka vagy borús idő esetén nem nyújt védelmet csak önmagában azért, mert a külső borítása egy fólia. A hideg elleni védelemhez kell valami többlet szigetelés vagy valamilyen fűtés. Ez egyébként engem nem zavart, mivel ezzel előtte is tisztában voltam.

nh1.jpg

A kép megfelel a valóságnak, a felállítás után valóban így néz ki az építmény
(a kép a vidaXL oldaláról származik)

Újabb idézet az ajánlóból: "az időjárás viszontagságai által okozott kár csak minimális lehet. Szakadásálló is, így remek alternatívája lehet a hagyományos üveg melegházaknak". Vagyis a fóliára írt ilyesmit. Hát, őszintén szólva... ebben eleve kételkedtem. Akinek már volt dolga fóliás termesztéssel, az tudja, hogy minden szélvihar és minden jégeső nagyjából egy tragédiát rejteget magában. Persze tudom azt, hogy vannak extra erős fóliák, őszintén szólva ezért el akartam hinni. 

nh3.jpg

Nagyon praktikus szellőztetésnek tűnik, de a bogarak az ajtón is be tudnak menni, a rögzítő "kötélke" pedig nem elég hosszú, illetve nem elég stabil
(a kép a vidaXL oldaláról származik)

Egyetlen figyelmeztetés volt csak leírva, miszerint az erős hóesésnek nem áll ellen. Egyéb ígéret a könnyű és biztonságos összeszerelés, könnyű belépés, illetve a fedele szakadásálló. A belső tere 2 méter magas, 4,5 méter hosszú és 1,9m széles. 

Nagyon vonzó volt mindez 30 ezer forintért, mert egy ilyen méretű fóliasátor, mármint jó fóliával nagyjából a tízszereséért kínáltak (minimum). Persze abban benne volt a kiszállítás, összeszerelés és a telepítés is.

A valóság

Az összeszerelés valóban gyorsan ment. Igaz, hogy ketten dolgoztunk vele, de szerintem egyedül is ment volna a nagyobb része. A fólia felhúzása viszont szerintem két embert igényel, bár teljes szélcsend mellett talán egy ember is megoldotta volna. Maga a doboz kinyitásától az acélszerkezet felállításáig kb. 1 óra telt el. Valószínű mehetett volna gyorsabban is, csak mániákusan leszámoljuk mindig az alkatrészeket, szépen szétpakoljuk, illetve jól átbeszéljük a szerelési rajzot is. 

Még az is húzta az időt, hogy amikor az acélcsöveket bedugtam a helyére, akkor extra erős szigetelőszalaggal megerősítettem a csatlakozásokat. Ez egyébként nincs az ajánlott műveletek között, de a korábbi szabadtéri építményekkel kapcsolatos tapasztalatok miatt ezt láttam jónak. Egyébként minden érthető és logikus volt, talán a legegyszerűbb összeszerelések egyike volt, amivel eddig dolgom akadt.

nh2.jpg

Alapvetően vonzó, de nálunk a szél miatt nem vált be; viszont az acélszerkezet a műanyag csatolókkal önmagában is megérte
(a kép a vidaXL oldaláról származik)

A szerkezetet utána ketten vittük át a végleges helyére. Ez kb. tényleg úgy ment, hogy megemeltük és vittük, egyszerűen nincs érezhető súlya. Valóban mobil, ez az ígéret működik. Segít ebben az alsó keret, ami miatt az egész szerkezet egyben mozog.

Az időjárással viszont megjártuk. Nálunk erős szelek vannak. Amíg a szél nem éri el a 20 km/h sebességet, azt szélcsendnek tekintjük. Felette már bosszankodunk, de sajnos sokszor van 60-70 km/h erősségű szélvihar is. E miatt a szerkezetet az alsó részén lesúlyoztuk.

Valamifajta rögzítést egyébként szerintem kell alkalmazni, mert óriási nagy felületen tud belekapni a szél. Ha nem is betont, de valamilyen nehezéket "megérdemelnek" a lábai. Másoknál láttam azt, hogy ásványvizes üveg tetejét levágták, beleállították a lábakat és kövekkel lesúlyozták.

nh4.jpg

Így nézett ki először felállítva. A bejárati ajtó nagyon széles, a lábait rögzítettük a gyorsan odahordott téglákkal és árnyékoló tekercsekkel, mert nagyon instabilnak éreztük aránylag gyenge szélnél

Olyan 4-5 napon belül volt egy kis szélvihar. Az időjárásos alkalmazás szerint 21 km/h volt a szélsebesség, 25-30 km/h sebességű széllökésekkel. Ez nálunk az a szint, amikor már bosszankodunk, de azért dolgozunk a kertben. Nos, a szakadásállónak beharangozott fólia azonnal szétszakadt. Egyébként a fent látható lesúlyozás ellenére is nagyon mozgott a vázszerkezet, azt hittem el fog törni.

Írtam a cégnek, ahonnan egy külföldi ember fordítóprogrammal válaszolt. Két nap múlva a futár meghozta ingyen az új fóliát. A cég egy percig sem vitatta azt, hogy egy ilyen gyenge szélben hiba volt a szakadás. Ekkor valóban elhittem, hogy szakadásálló fóliát adnak, csak éppen mi kaptunk hibás anyagot.

Nagyjából 3-4 hétig nem volt 15 km/h feletti széllökés, így szépen belaktuk a "melegház"-nak nevezett építményt. Lebetonoztuk a padlóját, vettünk bele egy polcrendszert, illetve oldalról pár cm magasan földet hordtunk köré. A fóliát egy fekete geotextillel védtük, nehogy a földben lévő esetleges kövek megsértsék.

Aztán jött egy újabb szeles nap, 40-50 km/h közötti széllökésekkel. Mondanom sem kell talán, de a szakadásálló, és időjárásálló fóliát megint szétszedte a szél. A véleményem szerint maga a fólia egy erősített fólia egy gyenge fóliához képest. Viszont egy átlagosnak tekinthető szélnek már nem áll ellen. Ezt ismét jeleztem a cégnek, de már nem tudtak segíteni.

nh5.jpg

A polcrendszer eredetileg is a terv része volt; amikor a második "szakadásálló" fóliát is kivégezte a szél, akkor a nagyobb darabokból dolgoztunk össze egy újabbat, de szinte azonnal kikezdte minden kicsit erősebb szél, ezért van itt-ott ragasztva

Ahogy a fenti képen látható, a két elszakadt fóliából összedolgoztunk egy újabb egészet. Valóban erősített fólia lehetett, mert az erős anyagok varrására használatos varrógépben sokszor cserélni kellett a tűt. Az erős anyagok varrásához használt tűt tehát legyűrte, de a széllel már nem bírt. Egyébként az újabb és újabb szelek egyre jobban megtépázták, lényegében elfogyott az anyag.

Akkoriban még volt pár fagyos éjszaka. A palántákat védtük a fagy ellen, de volt bent hőmérő, palackos víz, mindkettő jelezte, hogy az éjszakai enyhe fagyok bent is megjelentek. Vagyis az ígéret, hogy "véd a hideg időtől" az igaz lehet bizonyos fokig, de a fagyvédelem nincs benne. Ezzel amúgy nincs bajom, hiszen volt már fóliasátram, tisztában voltam vele.

Összegzés

Ami jó: könnyű összeszerelni, könnyű maga a szerkezet. Akkoriban alacsony áron biztosította azt, hogy legyen egy acélszerkezetből álló vázunk. Akkoriban a szerkezet ára önmagában olyan 80 ezer forint lett volna, így csak a szerkezetért már megérte megvenni. Egyébként a mai napig is ép a szerkezet, pedig nagyon párás bent a levegő.

A hátránya a fólia, ami nem túl sokat ér. Egy szélvédett helyen persze működhet és akkor aranyos, praktikus, de ahol mi lakunk, ott nem volt érdemes vele próbálkozni. Aki ilyesmit vesz, annak tudnia kell, hogy az állatok be tudnak menni. Lehet ellene védekezni, de önmagában a dobozból felépített házba még be tudnak menni. 

Ami még érdekes lehet, hogy ez az épület szerintem nem melegház. Annak idején úgy tanultam, hogy melegház az, amelyikben a trópusi növény kibírja a magyarországi fagyos éjszakákat a leghidegebb télben is. Ez a termék szerintem egy acélvázas fóliasátor, amelyben az acélszerkezet nagyon jó minőségű.

A szerkezet jelene

Átépítettük fűtetlen növényházzá. Kapott az oldalain egy téglafalat, természetesen küszöböt is. A borítást átlátszó polikarbonát lapokra cseréltük, melyeket összefúrtunk, majd a téglafalhoz és az acélvázhoz rögzítettünk. Így a nagyon erős szél sem mozgatta az építményt.

A cipzáras ajtót viszont meghagytuk, keskenyebbre vettük, illetve megerősítettük a megmaradt fóliát, hogy ne szakadjon. Magába az ajtó aljába egy deszkát is varrtunk, hogy valami lehúzza az egészet, hogy ne dobálja a szél. Oldalra nagy asztalokat kapott, amin lehet cserepekbe ültetni, hátulra egy téglából készített melegágyás és egy pad került. Ezek a képen nem látszódnak, mert a kép az új borítás befejezése pillanatában készült.

nh6.jpg

Így nézett ki a feltuningolás végén: keskenyebb, de erősebb fólia a bejárathoz; a külső borítás pedig polikarbonát lemezekre lett cserélve

Maga a szerkezet 33 ezer forint volt. A betonozás a mi esetünkben 10 ezer forint volt, de még nincs körülötte járda, ami majd jövőre készül el, talán tavasszal. A polikarbonát lapok, a csavarok, az egyéb anyagok ára 140 ezer forintból kijöttek, de a téglák ingyen voltak. A polcrendszer ára 100 ezer körül volt.

Természetesen kapott belülre 1000 forintért egy napelemes mozgásérzékelős lámpát, hogy bármikor be lehessen menni. Ha 3-4 napig borús az ég, akkor is világít, de sötétben nem órákat vagyunk bent.

nh7.jpg

Az építmény hátsó fala felől nézve is látszik, hogy maga az acélszerkezet egy kényelmesen nagy teret fog közre, nekünk már önmagában e miatt megérte

Összességében így 284 ezerből lett egy kis növényházunk, amelynek a vázát alkotja a hordozható kültéri melegháznak nevezett valami. Főleg paprikákat és paradicsomokat vittünk be, cserepekben és vödrökben. Egészen november közepéig megmaradnak a növények és bőven teremnek, ráadásul nagyon szép termésük van (mivel az izoláció megvédi őket).

Októberig napi 2-3 kg paradicsomot és ugyanennyi paprikát minden egyes nap le lehet szüretelni. Amikor hidegebb lesz az idő, akkor lelassul a termés. A paradicsom nagyjából november elején szokott megállni, de paprika meglepő módon még karácsonykor is volt. Más növények is vannak benne, valamint vannak télen termők is, de önmagában csak a paprika és a paradicsom már visszahozta az egész építménynek az árát. Mármint a tavalyi és a mostani szezon eddigi időszakát számítva.

Az is jó benne, hogy télen, amikor süt a nap, nagyon jó benne lenni. Közepes napsütésnél 25 fok van bent, de erősebb napsütésnél akkor is eléri a 30 fokot, amikor kint fagyok vannak. Amikor van kedvünk, akkor be szoktunk menni csak úgy leülni beszélgetni, persze csak pólóban, mert dzseki és mellény nem marad meg az emberen. Írhatnám a további előnyöket, de ezek természetesek, ha nem lennének, az lenne a meglepő.

nh8.jpg

A hátuljához került egy valódi melegágyás, mely évi 12 hónapon keresztül termel bazsalikomot és petrezselymet, a teteje egy felnyitható polikarbonát lemez

Tehát magát a vételt nem bántam meg a szerkezet miatt, hiszen olcsó, de arra szerintem nem alkalmas, amire kínálják. Legalábbis Magyarországon nem.

Vagyis azt gondolom, hogy aki szeretne egy növényházat a kertjébe, akkor nézzen utána, mert lehet, hogy éppen olyan árak vannak, ami miatt megéri az ilyen termékeket csak a váz miatt megvenni.